فولاد فنری چیست؟ کاربرد فولاد فنری چیست؟ فنر یکی از پر کاربرد ترین وسایلی است که ما امروزه از آن استفاده می کنیم. برای مثال از خودکار فشاری گرفته تا اتوموبیل همگی, دارای فنر هستند. اما تا به حال از خود پرسیده اید که فنر چگونه و با چی ساخته می شود؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که تقریبا 90 درصد فنر ها از فولاد ساخته شده اند. و ما در این مقاله دقیقا می خواهیم در رابطه با این موضوع با شما صحبت کنیم. می خواهیم شما را با فولاد فنر آشنا کنیم. و تمامی نکات را در رابطه با این محصول با شما به اشتراک بگذاریم. پس اگر می خواهید راجع به این موضوع اطلاعاتی داشته باشید, تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
فنر چیست؟
همان طور که گفتیم, فنر یکی از پرکاربرد ترین وسایلی است که ما امروزه از آن استفاده می کنیم. و همان طور که گفتیم فنر از فولاد استفاده می شود. اما مطمئنا برایتان جالب است که بدانید از هر فولادی نمی شود برای ساخت فنر استفاده کرد. فولادی که برای ساخت فنر استفاده می شود باید از خاصیت استحکام کششی بالا، خاصیت الاستیسیته خوب و مقاومت در برابر سایش و ارتعاش داشته باشد. در کل می شود گفت فنر جسم با محصولی است که از خاصیت کشسانی بالا برخوردار است تا بتواند هر محصولی جدا از اینکه گاز باشد یا مایع یا به صورت جسم باشد بعد از برداشتن بار مجددا به حالی اولیه باز گرداند.
بیشتر بخوانید: عیوب ورق سیاه
فولاد فنری چیست؟
و حال می خواهیم بعد از اینکه شما را با فنر آشنا کردیم, به شما بگوییم که فولاد فنری چیست. فولاد فنری نامی است که به محدوده ی وسیعی از فولاد ها گفته می شود که برای محصولاتی مانند شمشیر، تیغه اره، فنر و غیره استفاده می شود. فولاد فنری حاوی مقدار کمی منگنز و مقداری کم کربن است. فولاد های فنری استحکام بسیار بالایی دارند تا بتوانند در برابر پیچش و خم شدن تحمل کافی داشته باشند.
کاربرد فولاد فنری چیست؟
فولاد های فنری دقیقا چه کاربردی دارند؟ شاید برایتان سوال باشد که این فولاد ها دقیقا چه کاربردی دارند؟ فولاد های فنری کاربرد های بسیار گسترده ای دارد. برای مثال فنر, واشر, تیغه چاقو, سیستم تعلیق اتومبیل، آنتن، سیم لوازم موسیقی و غیره همگی از فولاد فنری ساخته می شوند. اما چرا و به چه علت برای ساخت این محصول باید از فولاد فنری استفاده کرد؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که این محصولات به صورت مداوم تحت تاثیر فشار های متعدد قرار می گیرند و باید بعد از فشار, به حالت اولیه باز گردد. به همین خاطر باید برای ساخت این محصولات از فولاد فنری استفاده کرد.
انواع فولاد فنر
ابن دسته از فولاد ها انواع مختلفی دارند. که هر کدام از آن ها کاربرد های متفاوتی دارند. و همچنین هر کدام از آن ها برای محصولات مختلفی استفاده می شوند.
فولاد فنر پر کربن
این نوع از فولاد فنری معمولا برای محصولاتی استفاده می شود که نیاز به فشار یا حرارت بالایی ندارد. برای مثال در لوله های خودکار یا در اسباب بازی ها از فولاد فنری پر کربن استفاده می شود. این نوع از فولاد های فنری قیمت بسیار مناسب تری نسبت نوع های دیگر دارد.
فولاد فنر آلیاژی
این نوع از فولاد فنر برای محصولاتی استفاده می شود که فشار بالایی دارند. و برای محصولات حرارتی زیاد کاربردی ندارد.
فولاد فنر زنگ نزن
این نوع از فولاد برای محصولاتی به کار برده می شوند که نیاز به تحمل فشار و دمای بسیار بالایی دارند. برای مثال در صنعت اتوموبیل سازی یا صنعت ساخت کامیون و ماشین های سنگین از این نوع فولاد فنری استفاده می شود. و همچنین این فولاد قیمت بسیار بالا تری نسبت به باقی فولاد های فنری دارد.
بیشتر بخوانید: فولاد ضد زنگ چیست؟
مشخصات فولاد فنری
ابتدا باید بگوییم که این محصول از کربن به مقدار متوسط تا زیاد تولید می شود. و مقدار کربن هر فولاد فنری بستگی به نوع آن دارد. اما می شود گفت تقریبا به صورت میانگین میزان کربن این محصول بین 0.5 تا 1 درصد است. و این محصول آلیاژ های دیگری هم مانند منگنز و سیلیکون دارد. وجود سیلیکون در این محصول استحکام آن را افزایش می دهد. این محصول در مرحله آخر تولید شبیه به سیم کش در می آید و در بازار به راحتی قابل خریداری است. و همچنین این محصول در کارخانه ها به صورت میله هایی با مقطع گرد یا حتی مسطح و سیم مانند تولید و سپس بسته بندی می شود.
و نکته ای که شاید برایتان جالب باشد این است که برای ساخت فولاد های مقاوم به حرارت در فرآیند تولید آن از کرم، وانادیم و تنگستن استفاده می کنند و فولاد هایی که مقاومت در برابر خوردگی دارند در فرآیند تولید آن از نیکل و مولیبدن استفاده می کنند.
فرآیند تولید فولاد فنری
نه تنها این محصول بلکه هر محصول دیگری هم فرآیند تولیدی دارد. اگر می خواهید بدانید که این محصول چگونه و با چه روشی تولید و ساخته می شود, تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
تهیه مواد اولیه
در مرحله اول تولید این محصول باید مواد اولیه که شامل انواع فولاد است را تهیه کرد. و باید به این موضوع دقت کرد که مواد اولیه باید با کیفیت باشد.
حرارت دهی
در مرحله دوم نوبت به جرارت دهی می رسد. شمش فولاد در کوره هایی مخصوص حرارت می بینند. تا ذوب شوند.
نورد گرم
در این مرحله بعد از حرارت دهی نوبت به نورد گرم می رسد. در مرحله نورد گرم فولاد ها از غلتک هایی عبور می کنند تا به ضخامت مورد نیاز برسد.
نورد سرد
در بعضی از مواقع و در ساخت بعضی از فنر ها فولاد پس از اینکه از نورد گرم عبور کرد, وارد مرحله نورد سرد می شود. در مرحله نورد سرد فولاد از میان غلتک هایی مخصوص عبور می کنند تا به ابعاد، خواص مکانیکی و کیفیت سطحی مطلوب برسد.
پرداختکاری سطحی
این مرحله از ساخت فولاد فنری بستگی به نوع فنر و فولاد دارد. و برای هر فولاد مراحل پرداختکاری سطحی متفاوت است.
شکل دهی و ساخت
و در آخر هم پس از اینکه تمامی مراحل بالا را طی کرد, نوبت به شکل دهی می رسد. این مرحله بستگی به سفارش و درخواست مشتری دارد.
جمع بندی
ما در این قسمت از مقاله شما را با فولاد فنری و تمامی نکات آن آشنا کردیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. همچنین شما می توانید برای خرید اتواع فولاد به صفحه محصولات ما بروید.