تاریخچه فولاد سازی ایران به چه زمانی باز می گردد؟ فولاد امروزه در تمام زندگی ما کاربرد دارد و ما هر روز از آن استفاده می کنیم. از گوشی همراه گرفته تا لوازم منزل و اتوموبیل همگی از فولاد و فلز ساخته می شوند. و فولاد در هر کشوری یکی از مهم ترین صنایع آن محسوب می شود. اما مطمئنا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که قولاد و صنعت فولاد سازی در ایران به چه زمانی باز می گردد و و چگونه ساخته و ابداع شد؟ به همین دلیل ما این مقاله را برای شما آماده کردیم تا شما را با تاریخچه فولاد سازی ایران و فراز و نشیب های آن آشنا کنیم. پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشبد.
فولاد چیست و در چه صنایعی به کار می رود؟
اما ابتدا می خواهیم قبل از اینکه به سراغ تاریخچه فولاد سازی در ایران برویم با هم بررسی کنیم که در کل فولاد چیست و در چه صنایعی به کار می ورد و کاربرد آن چیست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید فولاد به عنوان چهارمین عنصر بر روی زمین شناخته می شود و بیش از 5 درصد زمین از آهن و فولاد ساخته شده است. فولاد در صنایع و کسب و کار های زیادی استفاده می شود. برای مثال صنعت ماشین سازی, استفاده در ساخت آسانسور سازی, ساخت لوازم خانگی و غیره همگی از فولاد استفاده می کنند.
بیشتر بخوانید: کویل فولادی چیست؟
تاریخچه فولاد سازی ایران
بر اساس تحقیق و پژوهش باستان شناسان فولاد از 4000 هزار سال قبل ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. در آن زمان فولاد را برای ساخت انواع نیزه، سلاح، شمشیر، زره، ابزارآلات کشاورزی و غیره ذوب و بعد از آن استفاده می کردند. اما رفته رفته هرچه زمان به جلو رفت با پیشرفت جوامع و بروز انقلاب صنعتی, کشور های مختلف در سراسر جهان تصمیم گرفتند ساخت فولاد را تبدیل به یک صنعت کنند. اینگونه بود که صنعت فولاد سازی ابداع شد و به ثبت رسید. اما در ایران صنعت فولاد سازی از سال 1306 شمسی ثبت و به رسمیت شناخته شد. در آن زمان ریل های قطار نیازمند به فولاد بود اما هزینه این پروژه بسیار سنگین بود. این پروژه از سال 1306 تا 1328 با موفقیت پیش رفت، اما در نهایت به دلیل کمبود بودجه متوقف شد.
و متخصصان ایرانی پس از کودتای 28 مرداد دیدند که دیگر نمی توانند با نیروهایی خسته از جنگ و درگیری این پروژه را ادامه دهند. به همین دلیل از متخصصان سوئدی کمک گرفتند. بعد از اینکه ایرانی ها از سوئد کمک گرفتند توانستند پروژه ساخت فولاد را به پایان برسانند و اولین کارخانه فولاد سازی در ایران را با موفقیت و البته با کمک متخصصان سوئدی در اصفهان بنا کنند.
تاریخچه فولاد سازی ایران بعد از جنگ جهانی اول
جنگ جهانی اول آسیب بسیار زیادی به صنعت فولاد سازی ایران وارد کرد. اما بعد از اینکه جنگ جهانی اول به پایان رسید کشور ایران آرام تر شد. و با توجه به اینکه ایران در ساخت فولاد تجربه بسیار خوبی به دست آورده بود, توانست دوباره سرپا شود و ساخت فولاد را از بر بگیرد. و خیلی زود دوباره ایران جزء ده کشور برتر فولاد سازی در جهان شناخته شد.
تاریخچه فولاد سازی ایران بعد از انقلاب اسلامی
بعد از انقلاب اسلامی که در سال 1358 اتفاق افتاد, تغییرات بزرگی در صنعت فولاد سازی ایران افتاد. در آن سال ها به دلیل تغییرات قوانین در ایران شرکت های صنعتی داخلی با هم ترکیب شدند و نام خود را شرکت ملی فولاد ایران گذاشتند. یعنی در کل می شود گفت که بین سال های 1358 تا 1379 این روند ادامه داشت که وزارت صنایع و معادن به همراه «سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی» با نام «ایمیدرو» تشکیل شد. البته امروزه ما آن را با نام وزارتخانه فولاد ایران می شناسیم. و تمامی بازاریابی و کار های بزرگ فولاد سازی در ایران باید زیر نظر همین وزارتخانه انجام شود.
جایگاه فعلی و وضعیت کنونی تولید فولاد در ایران
صنعت فولاد سازی با تمام مشکلات و فراز و نشیب هایی که از گذشته تا کنون داشته است. باز هم جایگاه بسیار ویژه ای در ایران دارد. البته این را هم باید بگوییم که با وجود تحریم ها مشکلاتی بر سر راه تولید کنندگان فولا در کشور است. اما باز هم تلاش می کنند تا این مشکلات را کناز بزنند و صنعت تولید فولاد را سرپا نگه دارند. و نکته قابل توجه این است که در سال 2017، ایران با تولید بیش از 21 میلیون تن فولاد خام و رشد 0.3 درصدی نسبت به سال 2016، موفق به کسب رتبه چهاردهم فولادسازی در جهان شد.
بزرگ ترین کارخانه های فولاد سازی ایران
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان امروزه به یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین کارخانجات فولاد سازی تبدیل شده است که بیش از 7.2 میلیون تن فولاد در سال تولید می کند. این کارخانه دارای رتبه یک فولاد سازی در کشور است.
کارخانه ذوب آهن اصفهان
در رتبه دوم فولاد سازی مجتمع ذوب آهن اصفهان قرار دارد. این کارخانه سالانه بیش از 3.6 میلیون تن فولاد تولید می کند. محصولا این کارخانه بسیار وسیع است و در تمام طیف ها تولید می شود.
کارخانه فولاد خوزستان
این کارخانه دارای رتبه 3 فولاد سازی در جهان است. و بزرگترین تولید کننده شمش فولادی در ایران است که سالانه می تواند تا 4 میلیون تن شمش طلا تولید کند.
کارخانه فولاد اکسین اهواز
رتبه چهارم صنعت فولاد سازی در ایران کارخانه فولاد اکسین در اهواز است. این کارخانه بهترین تولید کننده ورق سیاه و آلیازی در ایران است و سالانه می تواند تا 3 میلیون تن ورق سیاه و آلیاژی تولید کند.
جمع بندی
در مقاله بالا شما را با تاریخچه فولاد سازی ایران اشنا کردیم. امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید و این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.