روش های خمکاری فلزات چیست؟ به چه علت فلزات را خمکاری می کنند؟ فلزات امروزه در تمامی زندگی ما حضور دارند. بعضی اوقات لازم است برای فرم دهی به فلز عمل خمکاری بر روی آن انجام دهیم. خمکاری فلزات انواع مختلفی دارند. که هر کدام از آن ها برای یک نوع فلز استفاده می شود. خمکاری امروزه برای هر نوع فلزی باید انجام شود و نکات بسیار زیادی دارد. به همین دلیل ما این مقاله را برای شما آماده کردیم تا شما را با روش های خمکاری فلزات و کلی از نکات دیگر آشنا کنیم. پس با ما تا آحر این مقاله همراه باشید.
خمکاری فلزات چیست؟
خمکاری فلز فرایندی است که در آن فلزات یا فولاد ها بدون تغییر ضخامت فرم داده می شوند و زاویه پیدا می کنند. از این فلز ها برای صنایع مختلف مانند خودرو سازی، ساختمان سازی، ساخت وسایل منزل و غیره استفاده می شود. انواع خمکاری بسته به اینکه فلز چه ضحامتی دارد یا برای چه محصولی استفاده می شود متفاوت است. اما نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که فولاد ها محصولاتی هستند مقاوم که به راحتی شکل داده نمی شوند. به همین دلیل باید قبل از اینکه خمکاری فلز انجام شود فلز را گرم کرد.
انواع دستگاه خمکاری فلزات
خمکاری فلزات با دستگاه ها و روش های متعدد و مختلفی انجام می شود.
دستگاه خم کن دستی
اولین و رایج ترین دستگاهی که از آن برای خمکاری فلزات استفاده می کنند, دستگاه خم کن دستی است. این دستگاه برای خم های گوشه دار و آن هایی که انحنای محدودی دارند، به کار می رود. این دستگاه دارای پایه ای بلند بوده که فک زیرین بر روی آن سوار می شود. و فک رویی به کمک مکانیزم پیچ و مهره حرکت می کند و فلز را بین دو فک محکم می کند. فک دیگری به نام فک خم کننده وجود دارد که حول محور به صورت شعاعی, حرکت می کند و فلز را که بین دو فک محکم است خم می کند و شکل می دهد. با این دستگاه خمکاری فلزات, می شود ورق های فلزی و فولاد های کم کربن در حد 3 میلی متر را خم کرد.
دسنگاه خم کن ساده ستونی
این دستگاه در دو نوع فک بالای ساده و فک بالای لقمه ای و در ابعاد مختلف در بازار موجود هستند. دستگاه خم کن ساده ستونی چگونه کار می کند؟ این دستگاه, فلزات را بین دو فک بالا و پایین قرار می دهد و فک بالا که متحرک است به وسیله دسته ای که برای همین کار در نظر گرفته شده به پایین فرستاده می شود و فلز خم می شود و شکل می گیرد. این دستگاه فلز هایی با ضخامت 3 میلی متر، ورق های آلومینیومی را تا ضخامت 6 میلی متر و ورق های برنجی و مسی را تا ضخامت 5 میلی متر می تواند خم کند.
دسنگاه خم کن برقی
دستگاه های خم کن برقی نسبت به دستگاه های دیگر کارایی ساده تری دارند و همچنین نسبت به دستگاه دیگر فلزات را بهتر خم می کنند. این دستگاه برقی است و یک فک بالا و یک فک پایین دارد. که فلز بین آن ها قرار می گیرد و یک دکمه دارد که آن روشن می شود و فلز خم می شوند.
انواع روش های خمکاری فلزات
همان طور که در ابتدای مقاله گفتیم, فلزات خمکاری شده در صنایع و محصولا گوناگونی استفاده و به کار برده می شود. به همین دلیل خمکاری فلزات بار روش ها گوناگونی انجام می شود تا بتواند نیاز های جامعه را برطرف کند.
بیشتر بخوانید: کویل فولادی چیست؟
خمش پایین
اولین روش خمکاری فلزات, خمش پایین است. این روش با ضربه زدن فلز و فولد را خم می کند. در این روش فلز را درون دستگاه قرار می دهند تا فلز به سمت پایین خم شود و زاویه نهایی شکل بگیرد. این خمش معمولا در سطح مرکزی انجام می شود تا بازگشت پذیری را کاهش داده و دقت را بالا ببرد.
خمش هوا
روش بعدی برای خمکاری فلزات خمش هوا است. در این روش فلز بین دو نقطه قرار می گیرد فشار کامل از طریق پانچ خمش وارد می شود. در ادامه باید این نکته مهم را هم بگوییم که خمش فلز با این روش چندان دقیقا نیست, زیرا برای خمکاری فلز از یک تک قالب استفاده می شود. و ممکن است در هنگام خمش کمی میزان و اندازه آن تغییر کند.
خمکاری
در این وش خمکاری قالبی به شکل U بر روی فلز قرار می گیرد و از قسمت پانچ روی آن فشار داده می شود. این فشار تا زمانی ادامه پییدا می کند که فلز شکل قالب را به خود بگیرد.
خمکاری سکه ای
روش بعدی خمکارب فلزات خمکاری سکه ای است. در روش خمکاری سکه ای فولاد یا فلز با استفاده از قالب و پانچ مورد خمکاری فلز قرار می گیرد. در این روش دقیقا خمکاری لز وسط فلز انجام می شود. در حالتی که دو طرف کاملا شبیه به هم خواهد بود. نکته جالب این است که این روش در دهه های گذشته مورد استقبال قرار می گرفت و بسیار پر طرفدار بود.
خمکاری رول
یکی دیگر از روش های خمکاری فلزات خمکاری رول است. در خمکاری رول فلز ها با استفاده از پانچ های لوله ای و مخروطی خم می شوند و شکل می گیرند. با استفاده از روش خمکاری رول می توان چندین فولاد را همزمان خم کرد و به آن شکل داد.
خمکاری چرخشی
خمکاری چرخشی یکی دیگر از روش های خمکاری فلزات است که در آن دستگاه هایی اتوماتیک بدون دخالت هیچ دستی فلز را با روش های مختلفی خم می کنند. در این روش بر روی فلز هیچگونه خراش یا ترک ریزی در هنگام خمش ایجاد نمی شود. و می توان گفت خمکاری چرخشی یکی از پر طرفدار ترین روش های خمکاری فلزات است.
جمع بندی
ما در مقاله بالا نکاتی را در رابطه با روش های خمکاری فلزات اعم از: دستگاه های خمکاری فلز, روش های خمکاری فلز و غیره را با شما به اشتراک گذاشتیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و از آن لذت برده باشید. برای ارتباط با پشتیبانی صدر امین به صفحه تماس با ما بروید.