فولاد نیتراته چیست؟ کاربرد فولاد نیتراته چیست؟ هزاران سال است که فولاد در جهان کشف شده است و از آن استفاده می شود. فولا انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها برای یک نوع مصرف کاربرد دارد. یک نوع از فولاد, فولاد نیتراته است که ما در این مقاله قصد داریم آن را به شما معرفی کنیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
فولاد تیتراته
فولاد نیتراته یک نوع فولاد است که با اضافه کردن تیترات می تواند مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی خود را افزایش دهد. این روش به عنوان فرآیند نیتراسیون شناخته می شود و معمولاً با استفاده از حرارت و یا برق برای تشکیل لایه های نیترید بر روی سطح فولاد انجام می شود. فولاد نیتراته از مقاومت خوبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی برخوردار است و برای ساخت قطعات صنعتی و تجهیزات در برخی بخش های حساسی مانند فضایی، هواپیمایی و پزشکی استفاده می شود.
کاربرد فولاد تیتراته
فولاد نیتراته یکی از ترکیبات شیمیایی فلزی است که دارای مجموعه ای از ویژگی ها و کاربرد های مختلف است. به عنوان یک ملایم کننده و یا نیتروژن دهنده در صنایع مختلف استفاده می شود. بعضی از کاربرد های این ترکیب شامل موارد زیر هستند:
استفاده در صنعت های خودرو سازی
فولاد نیتراته در صنایع خودرو سازی کاربرد دارد و خیلی از تجهیزات خودرو با این فولاد ساخته می شود.
استفاده در صنایع شیمیایی
فولاد نیتراته به عنوان کاتالیست در فرآیند های شیمیایی استفاده می شود.
استفاده در صنایع نساجی
فولاد نیتراته به عنوان یک ملایم کننده برای رنگ های پارچه استفاده می شود.
استفاده در صنایع پوشش دهی
فولاد نیتراته برای پوشش فلزی ضد زنگ استفاده می شود.
و…
این موارد و ده ها مورد دیگر همگی از کاربرد های این نوع فولاد هستند.
مزایای فولاد نیتراته
این نوع فولاد مزایای بسیار زیادی دارد. که در ادامه آن ها را برای شما بازگو می کنیم:
- افزایش سختی و مقاومت به خستگی در فولاد
- افزایش مقاومت به خوردگی در محیط های خورنده
- پایداری بیشتر در برابر حرارت و نوسانات دما
- قابلیت شکل دهی و جوشکاری بالا
- و…
معایب فولاد نیترانه
شاید برایتان عجیب باشد که این فولاد پر کاربرد می تواند معایبی هم داشته باشد. معایب این فلز عبارتند از:
کاهش مقاومت به خستگی
با اعمال فرآیند نیتروژن دهی، مقاومت خستگی فولاد افزایش می یابد، اما در برخی موارد با اعمال این فرآیند بر روی فولاد، ممکن است مقاومت خستگی آن کاهش یابد.
افزایش خشکی سطحی
با اعمال فرآیند نیتروژن دهی بر روی فولاد، سطح فولاد خشکی بیشتری به خود می گیرد که ممکن است تاثیر منفی بر خواص ظاهری و بصری آن داشته باشد.
کاهش سختی در ساختار
در صورتی که فرآیند نیتروژن دهی بر روی فولاد به درستی انجام نشود و غلظت نیتروژن بیش از حد باشد، ممکن است ساختار فولاد به طور قابل ملاحظه ای کم شود که منجر به کاهش سختی فولاد می شود.
بیشتر بخوانید: فولاد ضد زنگ چیست؟
انواع فولاد نیتراته
این فولاد کاربرد های بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد. به همین دلیل باید انواع مختلفی داشته باشد تا بتواند تمامی کسب و کار ها را پوشش دهد.
فولاد پرنیتریدی
این نوع فولاد نیتراته دارای مقاومت و سختی بالا، همچنین مقاومت در برابر سایش و خوردگی است.
فولاد کم نیترید
این نوع فولاد نیترانه دارای خصوصیات مشابه فولاد پرنیتریدی است، با این تفاوت که میزان نیتروژن آن کمتر است.
فولاد آستنیتیک با نیترات
این فولاد با استفاده از یک روش پردازش ویژه قابلیت تقویت با نیتروژن را پیدا کرده است و دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی می باشد.
تاریخچه فولاد نیتراته
فولاد نیتراته توسط چه کسی ساخته شده است؟ چه زمانی ساخته شده است؟ این ها سوالاتی است که مطمئنا اکنون در ذهن خیلی از شما است. فولاد نیترانه یک از نوع فولاد های آلیاژی است که با افزودن نیتروژن به فولاد، خواص خود را بهبود می بخشد. تاریخچه فولاد نیترانه به دهه 1920 میلادی باز می گردد، ولی فرایند ساخت آن به صورت صنعتی در دهه 1950 میلادی به وجود آمد. اولین کشوری که این فولاد را اختراع کرد انگلستان بود و بعد از آن به کشور های دیگر توسعه یافت.
جمع بندی
فولاد نیترانه یک نوع فولاد به روش نیتروژن دهی است که باعث بهبود ویژگی های مکانیکی آن می شود. در این روش، ابتدا فولاد در دمای بالا با گاز آمونیاک مورد تیمار قرار می گیرد، سپس با ایجاد یک پوشش از نیترید بر روی سطح فولاد، واکنش نیتروژن با فلز رخ می دهد. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.