همه چیز درباره ی تست سختی فلزات. تست سختی فلزات چیست؟ تاریخچه تست سختی چیست؟
فلزات سال های زیادی است که در کشور ما کشف شده است. از آن زمان تا به کنون فلز طرفداران و کاربرد های زیادی پیدا کرده است. و در تقریبا در تمامی محصولات و صنعت ها فلز استفاده می شود. و همچنین می شود گفت فلز تنها محصولی است که کشف آن بر روی زندگی بشر تاثیر بسیار زیادی گذاشت. ولی اگر وارد این مقاله شدید مطمئنا در رابطه با فلزات نمی خواهید اطلاعاتی داشته باشید. بلکه قصد دارید درباره تست سختی فلزات, اطلاعات کسب کنید. و ما در این مقاله قصد داریم شما را دقیقا با همین موضوع آشنا کنیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: علت زنگ زدگی فلزات چیست؟
سختی فلز چیست؟
ابتدا لازم است قبل از اینکه با تست سختی فلزات آشنا شوید, در رابطه با سختی فلز بدانید. و بدانید که معنی و مفهوم سختی فلز چیست؟ پس با ما همراه باشید. اصطلاح سختی به خاصیت اجسام در مقابل نفوذ جسم دیگری به سطح آن ها و میزان مقاومت و نفوذپذیری آن ها می گویند. یا به زیان ساده تر می توانیم بگوییم که سختی به معنای مقاومت یک ماده در برابر تغییر شکل موم سان یا همان پلاستیک است. البته این را هم باید بگوییم که در این مقاله منظور ما از تغییر شکل, تغییر شکل دائمی است.
دلیل تست سختی فلزات
اما سوالی که در این قسمت پیش می آید این است که, چرا و به چه علت باید عمل تست سختی را بر روی یک فلز انجام داد؟ در ابتدا باید بگوییم که مطمئنا همان طور که می دانید, فلز باید مقاوم و مستحکم باشد. این تست را به این علت انجام می دهند تا مطمئن شوند یک فلز از مقاومت و مستحکم بودن کافی برخوردار باشد. پس در نتیجه هرچه فلز در برابر تست سختی مقاوم تر باشد, برای استفاده هم مقاوم است.
انواع سختی سنجی فلز
همان طور که گفتیم, سختی سنجی فلز انواع مختلفی دارد. و در کل این تست به سه روش تقسیم می شود, که هر کدام از آن ها ویژگی های خاص خودشان را دارند.
روش برینل
این روش برای تست سختی فلزات, می شود گفت یکی از قدیمی ترین روش های این تست است. روش برینل به این صورت کار می کند که یک ساچمه فلزی را با دستگاه بر روی فلز می فشارند. این تست معمولا با یک ساچمه به قطر 10 میلی متر و از جنس فولاد انجام می شود. روش برینل مخصوص ورق های فلزی نازک یا فلزات کوچک مثل انبر دست است.
روش ویکرز
این روش تقریبا می شود گفت شبیه به روش برینل است. اما با این تقاوت که در روش ویکرز از یک وزنه سنگین برای انجام این کار استفاده می کنند. به صورت دقیق تر می توانیم بگوییم که در این روش با دستگاه یک وزنه سنگین را بر روی فلز فشار می دهند. در این روش باید فلز تغییری نکند و ظاهر آن ثابت بماند. روش ویکرز و برینل در تست سختی فلزات, بسیار دقیق است. اما تنها عیبی که دارد این است که دستگاه های این روش ها بسیار گران هستند.
روش راکول
روش راکول خود به دو زیر مجموعه تقسیم می شود. راکول سوزنی و راکول ساچمه ای انوان این روش هستند. در سختی سنجی راکول برای کاهش میل به فرورفتگی و یا برآمدگی، ابتدا یک نیروی جزئی در حدود 10 کیلوگرم به عنوان پیش بار به وسیله نفوذ کننده به قطعه نمونه وارد میشود. سپس بار کلی یا همان باراصلی، به منظور تکمیل بار مورد نیاز برای انجام آزمون به قطعه نمونه وارد میگردد. این روش بسیار دقیق است و می شود گفت جزء یکی از پر طرفدار ترین روش های تست سختی فلزات است.
تاریخچه تست سختی فلزات
دانستن تاریخچه هر محصول یا موضوعی می تواند جذاب باشد و به شما در شناخت آن محصول یا صنعت یا کار کمک بسیار بزرگی کند. در این قسمت از مقاله می خواهیم بگوییم که این عمل چه زمانی, در چه کشوری و به دست چه کسی ساخته شد. پس در ادامه با ما همراه باشید. تست سختی فلزات روشی است که از 300 سال گذشته کشف شد. و از آن زمان تا به حال مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای تست سختی فلزات
تست سختی مزایای بسیار زیادی دارد. مزایایی که باعث پر طرفدار شدن این عمل و استفاده از آن شده است.
قابلیت پیش بینی رفتار فلز
این ویژگی و مزایا یکی از بهترین مزایای تست سختی است. شما با تست سختی فلزات می توانید متوجه شوید که فلز چه نوع جنس و کیفیتی دارد. و آیا مقاوم هست یا خیر. در واقع می شود گفت قابلیت پیش بینی رفتار فلز, یکی از بهترین مزایای آن است.
ارزیابی کیفیت
شما با این تست می توانید متوجه شوید که فلز از چه نوع کیفیتی برخوردار است. و برای ساخت یک محصول فلزی, کیفیت آن از مهم ترین فاکتور هایی است که باید در نظر بگیرید.
جمع بندی
ما در این مقاله همه چیز را در رابطه با تست سختی فلزات, با شما به اشتراک گذاشتیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.