پوشش دهی فلزات چگونه است؟ به چه علت فلزات را پوشش دهی می کنند؟ آیا تا به حال با خود فکر کرده اید که چرا و به چه علت پوشش دهی فلز انجام می شود؟ یا تا به حال با خود فکر کرده اید که پوشش دهی فلزات دقیقا چیست؟ اگر این سوال ها را در ذهن خود دارید و پاسخی برای آن پیدا نمی کنید, باید بگوییم که بر روی مقاله درستی کلیک کرده اید. زیرا ما در این مقاله می خواهیم تمامی نکات را در رابطه با انواع پوشش دهی فلزات و کاربرد و دلیل آن ها آشنا کنیم. پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.
پوشش دهی فلزات چیست؟
پوشش دهی به دلیل حفاظت از سطح محصولات فلزی استفاده می شود. شاید با خودتان تصور کنید که فلز به دلیل اینکه سطح مقاومی دارد به هیچ عنوان آسیب نمی بیند. اما باید بگوییم که اینطور نیست. فلزات هم مثل همه چیز در دنیا آسیب می بینند. زنگ زدگی, خوردگی, شکستگی و غیره همگی از عوامل آسیب به فلز هستند. به همین دلیل هر محصولی که از فلز درست می شوند باید پوشش دهی داشته باشند تا آسیب نبینند. اما پوشش دهی چندین روش دارد و تنها با یک روش آهن و فلزات پوشش دهی نمی شوند. هر نوع از پوشش دهی برای یک نوع محصول است و کابرد های متفاوتی دارند. اگر پوشش دهی فلزات نباشد, فلز ها به سرعت زنگ می زنند و آسیب می بینند.
هدف از پوشش دهی فلزات چیست ؟
چرا باید فلزات را پوشش دهیم. این سوالی است که مطمئنا در ذهن خیلی از شما است. ما در ادامه پاسخ این سوال را کاملا داده ایم.
بیشتر بخوانید: فولاد ضد زنگ چیست؟
دوام بیشتر
اولین دلیلی که باید همیشه بر روی فلزات پوشش باشد, دوام بیشتر آن ها است. هنگامیکه پوشش بر روی سطح بیرونی یک فلز اعمال می شود، به نوبه خود ویژگی های سطح فلز مربوطه را تغییر می دهد. و این عمل موجب دوام بیشتر فلز می شود.
جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی
فلزات با اینکه دوام, استحکام و مقاومت زیادی دارد اما باز هم می توانند آسیب ببینند. زنگ زدگی و خوردگی یکی از بد ترین و البته بیشترین آسیب هایی است که در بین فلزات دیده می شود. به همین خاطر پوشش دهی فلزات یکی از مهم ترین کار هایی است که باید برای آن ها انجام شود.
تحمل بار بیشتر
شاید برایتان جالب باشد که بدانید پوشش دهی فلزات موجب می شود آن ها تحمل بار بیشتری داشته باشند. اما شاید برایتان سوال باشد که چگونه می توان با پوشش دهی فلز به تحمل بار آن اضافه کرد؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که زمانی که یک فلز پوشش دهی می شود, نه تنها به ایجاد لایه ای با دوام و مقاوم در برابر خوردگی برای آن ها کمک می کند، بلکه می توانند قابلیت تحمل بار محصول را نیز افزایش دهند.
بیشتر کردن کاربرد فلز ها
پوشش دهی فلز ها می تواند فلز ها را در حد بسیار زیادی مقاوم تر کند و ویژگی های جدیدی به آن اضافه کند. به همین در خیلی از صنایع می شود از آن استفاده کرد و کاربرد فلز به طرز چشمگیری گسترش می یابد.
کاهش اصطکاک
کاهش اصطکام هم یکی دیگر از دلیل ها و البته مزایای پوشش دهی فلزات است. لایه اضافی پوشش, یک لایه محافظ ایجاد می کند و از میزان اصطکاک ایجاد شده بین دو قسمت متحرک جلوگیری می کند. این مزایا برای قطعاتی بسیار موثر است که نیاز به حرکت دارند.
زیبایی ظاهری
فلز ها قطعاتی هستند که هم درون یک محصول به کار بده می شود و هم از آن برای بیرون استفاده می شود. برای استفاده فلز در بیرون یک محصول باید از فلزی استفاده شود که ظاهری زیبا داشته باشد. به همین دلیل ظاهر زیبا در برخی از فلزات بسیار حیاتی و مهم است. پوشش دهی فلز می تواند تاثیر بسزایی در زیبایی آن داشته باشد.
انواع پوشش دهی فلزات
روش آنودایز
اولین روش پوشش دهی فلزات آنودایز کردن است. آنودایز کردن یکی از رایج ترین روش های پوشش دهی فلز ها است. از آنودایز کردن برای تشکیل یک لایه اکسید محافظ روی سطح فلز استفاده می شود. آنودایز کردن با غوطه ور کردن جزء آلومینیومی در یک مخزن پر از محلول الکترولیتی همراه با یک کاتد که معمولا آلومینیوم یا سرب است، انجام می شود. این جریانی که از آلومینیوم عبور می کند, باعث اکسید شدن و در نتیجه تشکیل یک لایه محافظتی بر روی فلز می شود. اما ایرادی که آن دارد این است که برای تمامی فلزات مناسب نیست و فقط باید برای تعداد کمی از فلزات استفاده شود.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع ورق فولادی در خودروسازی
روش گالوانیزه
اگر بخواهیم روش گالوانیزه را توصیف کنیم می توانیم بگوییم که گالوانیزه کردن مثل غوطه ور کردن فلز در حمام روی مذاب است. با گالوانیزه کردن یک اکسیژن و دی اکسید کربن بر روی سطح فلز جمع می شود و لابه ای را ایجاد می کند که به آن لایه کربنات می گویند. این لایه فلز را از هر نوع آسیب حفظ می کند.
آبکاری یا رسوب دهی الکتریکی
به این نوع پوشش دهی فلزات آبکاری یا همان رسوب دهی الکتریکی می گویند. این نوع پوشش دهی یک لایه رسوب بر روی سطح فلط اسجاد می کند. این نوع پوشش ها مقاومت بسیار بالایی را برای فلزات ایجاد می کند. معمولا از این نوع پوشش دهی برای جواهرات استفاده می کنند.
پوشش پودری
این نوع پوشش دهی فلزات همان طور که از اسمش پیداست یک نوع پوشش پودری است. این یک فرآیند الکترواستاتیک است که به موجب آن ذرات پوشش با قطبیتی مخالف با قسمتی که قرار است پوشش داده شود، بار الکتریکی دارند. بعد از آن جسم پوشش داده شده در یک کوره تحت عملیات حرارتی قرار می گیرد تا پوشش سخت شود. این نوع پوشش ها به ظاهر زیبایشان معروف است پس از آن برای فلزاتی استفاده می شود که در قسمت بیرونی یک محصول است.
پاشش حرارتی
آخرین پوشش فلزی که می خواهیم در این مقاله به شما معرفی کنیم, پاشش حرارتی است. در این پوشش یک منبع حرارتی ثابت وجود دارد که به یک ماده پوششی متکی است. این مواد معمولا به صورت پودر مانند است. و از طریق شعله گرم می شود و به فلز پاشیده می شود. همچنین باید بگوییم که پوشش های حرارتی را می توان بر روی سطح پلاستیک هم اعمال کرد.
جمع بندی
پوشش دهی فلزات مسئله ای بسیار مهم است که ما در این مقاله به آن کامل پرداختیم و تمام نکات را برای شما بازگو کردیم. امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید و برای شما مفید بوده باشد. همچنین می توانید برای خرید هر نوع محصول فولادی به صفحه محصولات مراجعه کنید.